Free Sports Picks: Home NFL CFB NBA CBB MMA Boxing
LootMeister Baseball Picks
Online SportsbooksBest Sportsbook Bonuses
GTBets

Major League Baseball Betting Quiz

Major League Baseball Betting Quiz: Do You Understand Baseball Betting?

By Loot, MLB Handicapper, Lootmeister.com

Understanding how to bet on baseball is not that difficult, Becoming an expert on betting is a little harder. Neither will guarantee you win money at baseball wagering. There are a lot of people who feel they know more than they do, while some maybe don't give themselves enough credit.

The quiz below will answer the question of how much you know about baseball betting. If you answer all these questions correctly, you are definitely an expert. Take the quiz and find out if you are a baseball betting expert. Good luck!

1. Standard baseball wagering uses the...

A. Money line

B. Point spread

C. Run line

D. Ties lose system

BET ON GAMES LIVE-IN-PROGRESS AND GET A GENEROUS SIGNUP BONUS AT BETONLINE!

2. Which of the following money lines is the biggest favorite?

A. +200

B. +300

C. -200

D. -300

3. When betting on a favored team and then taking that team on the "run line," what must that team do for you to win the bet?

A. Win the game.

B. Win the game or not lose by 2 or more runs.

C. Win the game or not lose by 3 or more runs.

D. Win the game by at least two runs.

4. Which of the following is not an example of a baseball prop bet?

A. A bet on how many strikeouts a starting pitcher will get in the upcoming game.

B. A bet on how many home runs a team will hit in the upcoming game.

C. A bet on whether or not a certain player will get a hit in the upcoming game.

D. A bet on which team will win the upcoming game.

5. What of the following baseball bets would pay more in winnings?

A. A $100 two-team parlay on a pair of -200 favorites.

B. A $100 straight bet on a +140 underdog.

C. A $280 bet on a -280 favorite.

D. A $200 bet on a -180 favorite.

6. Favorites in baseball are never very big favorites. Which of the following is not a reason why?

A. The best teams lose 60-70 games per season.

B. The worst teams win 60-70 games per season.

C. Relief pitching is not always reliable.

D. There is parity in MLB, where the gap between the best and the worst teams is narrower than in most sports.

7. If you have a home team on the "run line" and need them to win by two runs and the game goes to extra innings, which of the following would mean you automatically lose the bet?

A. At least one baserunner for your team.

B. A home run by your team.

C. A game-winning RBI single for your team.

D. The other team hitting a home run in the top of the 10th inning.

8. If you bet on "under 8 runs" in a game and after 9 innings, the score is tied 3-3, what happens?

A. It depends what happens in extra innings.

B. Nothing can happen in extra innings that will cause your bet to lose.

C. A two-run homer would cause you to lose your bet.

D. You win.

9. Betting on which team will score first in a baseball game is known as what?

A. Player prop bet

B. Team prop bet

C. Action-reverse bet

D. Futures bet

10. Which of the following bets is the only one that can be made on baseball?

A. Teaser

B. Progressive parlay

C. Round robin parlay

D. Pleaser

Answers:

1. A
2. D
3. D
4. D
5. B
6. C
7. C
8. A
9. B
10. C

Grades:

10/10: You have this down-pat.
8-9: You know what you're talking about.
6-7: You're not bad. You know some stuff.
4-5: You know some things, but could use a quick refresher-course.
3 or Less: You have a ways to go, but it's not that difficult. In fact--it's a breeze.

Share this article with friends:

Leave a comment:

SAVE BIG MONEY BY BETTING AT -105 REDUCED ODDS!
Quit wasting your hard earned money! Make the switch from -110 to -105 odds today
You'll be so glad that you did! Click Here!
Doc's Sports Major League Baseball Picks

Baseball Betting

  • Bovada Sportsbook - Your credit card WILL work here! Deposit from $100-$500 and get a massive 50% sign-up bonus! A huge wagering menu, fast payouts and top notch customer service is what you'll find at one of the web's biggest baseball bookies!
  • GTBets - Offers a 100% initial signup bonus! Deposit $150 and receive a matching $150 bonus! A great way to pad your bankroll before even placing your 1st bet! Great at getting credit cards to work for deposits!
  • World Series Odds - See which teams the bookies are predicting to win the Fall Classic this year and what odds are being offered for your pick to win it all.

MISC.

  • How to Calculate ERA - Loot explains what earned run average is and how to compute this often misunderstood statistic.
  • How to Calculate Batting Average - The stat that all hitters are judged by! We break down the division of hits by at bats.
  • What is Baseball WHIP? - The walks plus hits divided by innings pitch stat is a huge variable when handicapping baseball games. But what is a good WHIP? What's a bad WHIP? Loot explains!
  • Infield Fly Rule Explained - Surely one of the most confusing rules in baseball but yet so simple.
  • Baseball Slang - There are TONS of terms, lingo and jargon that you'll hear during a baseball game that would make absolutely no sense unless you grew up with the game or had done your homework. We define them all here!
  • Baseball Acronyms - A MLB box score is absolutely jam-packed with abbreviations. Get educated here as we define them all! We also added in MLB team abbreviations as well.
  • Baseball Questions - The sport has tons of terminology, jargon and statistics which create many questions. We answer them here!
  • MLB Managerial Changes - In today's world, if a Manager doesn't cut it, they get canned quick. Check out the list of this year's new baseball Skippers.

FOR THE BASEBALL PURIST

  • Baseball Quotes - Famous sayings from popular MLB players, annnouncers and managers.
  • Greatest Baseball Players of All Time - My picks for the all-time best first basemen, second basemen, shortstops, third basemen, left fielders, center fielders, right fielders, right handed pitchers, left handed pitchers and closers.
  • Famous Baseball Players - There's greats and then there's famous players. The difference is that famous MLB players are names that even non-baseball fans are familiar with; Diamond Kings!
  • Triple Crown Winners - List of players who have led the MLB in batting average, homers and RBI's all in the same season.
Reduced Juice Sports Betting 100% Sportsbook Bonus Best Parlay Odds Online